Czym palić w kominku?

Większość użytkowników kominków uważa, że mokre drewno pali się dłużej i mają rację. Paląc jednak mokrym drewnem, zamiast atrakcyjnego płomienia i miłego ciepła, mamy kłęby dymu i pary. Duża część energii z drewna idzie na odparowanie wody i dopiero reszta ogrzewa nas.

Im mniej wody zawiera drewno, tym jego wartość opałowa jest większa.
Świeżo ścięte drewno zawiera ok. 50% wody, a najlepsze do celów opałowych jest drewno o zawartości ok 20% wody. Aby to osiągnąć należy drewno suszyć przynajmniej dwa lata (najlepiej połupane i w przewiewnym miejscu).

Im drewno bardziej gęste, tym jego wartość opałowa jest większa.
Najwięcej ciepła dostarcza grab, buk, dąb, jesion, klon, brzoza, olcha.
Nie zaleca się stosowania drewna drzew iglastych z uwagi na dużą zawartość żywic.

Brykiety
Na rynku zwiększa się podaż różnego rodzaju brykietów. Wyroby te, produkowane najczęściej ze sprasowanych pod ciśnieniem trocin, mają bardzo dobre właściwości palne i są wygodne w użyciu.
Ich wadą jest dość wysoka cena. Na rynku dostępne są też brykiety z węgla brunatnego, które nadają się do stosowania w większości palenisk kominkowych.